20 nėštumo savaitė

Būsimoji mama

Sveikiname – jūs įpusėjote nėštumą! Tikriausiai jaučiatės puikiai, vėl atgavusi prarastas jėgas. Pagaliau aplinkiniai pastebi, kad esate nėščia -jūsų gimda, spausdama pilvo apačią, veržiasi į išorę. Ji dabar siekia jūsų bambos lygį (gali būti mažesnė/didesnė per kelis pirštus). Jūsų gydytojas turbūt jau išmatavo atstumą nuo gimdos dugno iki viršaus. Jeigu jūs laukiatės vieno vaikučio, ir jei nėštumas atitinka nustatytą savaitę, - turėtų būti maždaug apie 18 – 22 cm.  Šiuo metu labai tempiama pilvo oda, todėl gali niežėti pilvą. Tai yra visiškai normalu, bet užsiminkite apie tai gydytojui. Visada geriau sužinoti, nei laužyti galvą dėl nesuprantamų dalykų, todėl visko drąsiai klauskite specialisto. Ant pilvo gali atsirasti rudų ar raudonų brūkšnių – tai strijos. Gimda didėja ir ima spausti plaučius, skrandį bei inkstus, todėl gali pasunkėti kvėpavimas, sutrikti virškinimas, imsite dažniau šlapintis. Gali būti, kad jūsų gimda taip spaudžia pilvą, jog net bamba iššoka kaip sagutė.

Jūsų vaiko širdelės plakimą dabar įmanoma išgirsti su paprastu stetoskopu. Net ir jūsų partneris, pridėjęs ausį prie nuogo pilvo, gali išgirsti stebuklingąjį „Tuk tuk tuk“. Tai jūsų būsimasis vaikelis sveikinasi su jumis. Jeigu vaikelio širdies plakimo išgirsti nepavyko, pabandykit iš kito šono. Klausykitės šio švelnaus, greito, ritmiško plakimo kasdien. Apsilankykite pas stomatologą ir pasitikrinkite dantis bei dantenas.

Vaisiaus vystymasis

Įpusėjus nėštumui, vaikutis miega ir būdrauja taip pat dažnai, kaip ir naujagimis. Šią savaitę pradeda storėti vaisiaus oda – vystosi keturi jos sluoksniai. Specialios riebalinės liaukos pradeda išskirti specialią substanciją, vadinamą vernix caseosa, varškinį tepalą. Tai yra gyvybiškai svarbi vaisiaus odos, kuri nuolat mirksta vaisiaus vandenyse, apsauga. Varškinį tepalą, dengiantį vaisiaus odą, prilaiko minkšti plaukeliai, o aplink antakius yra ypač tankus sluoksnis. Pradeda augti plaukučiai ant galvos. Ant rankyčių bei kojyčių pirštukų atsiranda nagučiai.

Jeigu jūs nešiojate mergaitę, jos kiaušidėse jau šeši milijonai kiaušinėlių – šešis kartus daugiau, negu turės gimdama! Be to, pradeda vystytis jos makštis.
Stetoskopu ar ultragarsu galima išgirsti vaisiaus širdies dūžius.

Vaisiaus ilgis ir svoris

Jo ilgis nuo viršugalvio iki sėdmenų yra apie 14-16 cm, o svoris – apie 260 g.

Idėjos tėčiui

Galbūt žmona susidomėjo įvairiomis nėščiųjų mokyklėlėmis, esančiomis jūsų mieste? Turbūt ji nuolat pasakoja apie gimdymo būdus bei kitus dalykus, apie kuriuos anksčiau nesi girdėjęs. Patikėk, tai yra labai svarbu būsimai mamai (ir tėčiui taip pat), todėl prisijunk prie jos. Vieni tėvai verste prisiverčia su žmonomis nueiti į kursus, kiti – mielai domisi būsimu vaikeliu. Nepamiršk, kad ten sutiksi specialistų, kurių galėsi klausinėti įvairiausių tau parūpusių dalykų, o taip pat susipažinsi su kitais būsimais tėvais, kurie galbūt labai panašiai jaučiasi. Tai, ką sužinosi mokykloje ar kursuose, gali padėti įveikti baimes dėl gimdymo, santykių su žmona, ir dėl nežinios, kuri laukia.

Pasidalinkite ir jūs savo mintimis, kaip jaučiatės ir kokie svarbūs pasikeitimai įvyko jūsų kūne šią savaitę.

Komentarai apie 20 savaitę

  • ausrinytė 2011 spalio 22, 16:24

    jau jaučiu kai mažylis juda, jaučiuosi labai gerai :)

  • renciuke25 2011 lapkričio 15, 09:47

    KAip fainai, judesiuku nejauciu arba nesuprantu ju :/

  • Nenustygstanti 2011 lapkričio 30, 13:55

    Aš judesiukų vis dar nejaučiu.. jau neramu darosi…

  • anjase 2011 gruodžio 07, 01:27

    jau jauciu judesius,siandien buvau pas daktare tai isgirdom mazylio sirdies plakima,

  • Ursulla 2011 gruodžio 30, 13:05

    Jauciu judesiukus,jau net ir uzbanguoja pilvelis siek tiek,nuo futbolisto smugiu:)))))))smagus jausmas

  • supermamacka 2012 sausio 12, 11:40

    Mano mažiukas irgi jau juda, jaučiuosi gerai tik kartais ypač ryte ir į vakarą skaida dešinam šone pilvuko apačioje, ;( kas tai galetų būti…OOOj greičiau jau pas gydytoja :)

  • vilma20 2012 sausio 14, 21:02

    Spardosi ir mano maziukas jau oj kaip jauciasi, tik ma nirgi vis paskauda pilvuko apacia ar sonus ypac kai pavalgau gerai

  • anzelika1980 2012 sausio 20, 13:08

    Jaučiu judesiukus ir aš, labai geras jausmas. O mes jau netgi žinome ką turėsime. Esu labai laiminga.

  • Aksana-Lap 2012 sausio 25, 00:40

    judesiukus jauciu jau kelias savaites, bet jie tampa vis stipresni, dazniausiai vakarais. tempia pilvo raumenis, ypac presa. kartais skauda sona, bet pailsejus viskas vel gerai :)

  • Loreley 2012 sausio 27, 10:45

    Man siandien 20-ta savaite prasidejo, leliuko kutenima jauciu jau nuo 17 sav., bet kad spardytu pilvuka, tai dar ne :) Laukiu :)
    Pilvukas labai staigiai islindo per savaite, del to, matyt, siek tiek prasciau jauciuosi – uzeina skrandzio skausmai, o ir slapintis daug dazniau pradejau :) ) Bet vis tiek dziaugiuosi – juk tai reiskia, kad mano leliukas auga ir jam viskas gerai :)

  • jurgituka 2012 vasario 15, 01:55

    As taip pat jauciu judesiukus nuo 17 savaites. Ir jie dabar darosi daznesni ir stipresni, bet ne tiek, kad pilvukas subanguotu :) Keistas jausmas… :) I pasymatima su lelium dabar tik po dveju savaiteliu, tada tikiuosi jis prisistatys ir zinociau lyti :) Pati jauciuosi nuostabiai. Jokiu skausmu, jokiu blogumu – net keista kartais, ar tik nepergerai jauciuosi :P Tik va naktimis jautriau emiau miegoti, vartaus nuo sono ant sono ir keliuosi kelis kartus i toleta :) Bet seip viskas labai puiku, palyginus su pradzia :) Kad taip ir toliau :)

  • Rylė 2012 vasario 22, 12:00

    Mačiau savo vaikiuką, labai nustebau, kad tiek daug juda, nes tikrai tiek nesijaučia :) Ir man labai greitai pradėjo augti pilvas, matyt dėl to baisiai nepatogu, tai skauda kur, tai spaudžia :) Bet rūpestingi aplinkiniai mane supa, tai smagu visai :)

  • kalviete 2012 vasario 22, 17:57

    Judesiukus jauciu nuo 16 savaites.Labai smagus jausmas.Pilvukas puciasi kaip reikiant, siek tiek nepatogu miegoti nakti.

  • Zuiketukas 2012 kovo 09, 11:21

    tiek vyras, tiek as jau jauciam judesiukus, kartais buna kad isiremia i viena sona, net ir sirdute jau girdis :)

  • ynksster 2012 kovo 09, 18:36

    Aš taip pat judesiukus nuo 16 sav pradžios pajutau :) Vyras nuo 18 sav pardėjo jausti. Šiandien ryte jau buvo susisukęs į vieną šoną ir įsirėmęs :) O taip judam ir judam :) Bumsi man, nori būt kalbinamas :D

  • elenute123 2012 balandžio 13, 13:51

    Jaučiu judesiukus nuo 16 savaites:) jaučiuosi gerai tik miego noriu:))

  • yura 2012 balandžio 20, 20:08

    Pirmuosius judesiukus pajutau 14 savaite. Jie vis stiprejo stiprejo… kasryt pabundu – arba nuo judesiuku, arba pabudusi pasivartau nuo sono, ant sono – palaukiu, kol pajuntu – viskas tvarkoje -taip pasisveikiname. O dabar eina 20 savaite – tai judesiukus pajaucia ir vyras, jie net plika akimi matyti, kaip siek tiek subanguoja ir iskyla kokia pilvelio puse – vakarais pagal juos galima nuspeti kad jau po 12 nakties -butinai gera pusvalandi pastuksens i sonelius. Idomus jausmas, net kartais siek tiek erzinantis – kai kazkas kitas tavo pilve monotoniskai kala i viena taskeli :) .

  • editka999 2012 gegužės 17, 10:09

    judesiukus pradejau jausti tik pries kelias dienas, vyras dar nejaucia, nes kai uzdeda ranka nieko nevyksta:D.

  • angel08 2012 gegužės 25, 16:28

    siand prasideda 20savaite.judesiukus pradejau jausti kai buvo 16sav ir 2dienos,per motinos diena :) vyras pajaute maziuka po savaites. dabar kai lelyte jau aktyvesne,ypac ryte,kai einu pusryciauti ,tai jau pries kelias dienas ir dukriukas susipazino su leliuko spyriais. bet pilvas dar nebanguoja. jauciuosi gerai,pilvelis nedidelis,tai jokio nepatogumo nejauciu.jauciuosi darbinga,miegas neima,tik kad man negalima darbuotis ,paskirtas tausojantis rezimas,nes daznai spazmuja gimda. zodziu megaujames nestumu

  • Alexskami 2012 birželio 02, 18:58

    Mes taip pat jauciames gerai, siek tiek gal rugstis labiau suaktyvejusi. Ir judesiukus jauciu. Viska valgome isskyrus nenoriai priima prieno produktus, nes jei uzvalgau jauciasi, kaip muilo ,kad buciau privalgiusi. Siek tiek kartais pilvo apacia patempe, pilva paniesti, sonkaulius paskausta, na bet viskas gerai. Duok diev, kad ir toliau taip gerai butu, kaip ir dabar.:)

  • Johelete 2012 birželio 18, 18:19

    jauciu judesiukus jau savaite, kartais atrodo, kad maziukas ten futbola zaidzia, ir maniskis pridejes ausi prie pilvuko girdi tuo metu „popkornu spragsejima“ ;) )

  • marusiote0120 2012 liepos 03, 10:39

    JauČiuosi gerai, tik pilvo šonus patempia kartais. „Normalių“ paspardymų dar nejaučiu, tik kartais lengvus pakutenimus.

  • *Capri* 2012 liepos 05, 11:52

    Jaučiuosi liuks :) Judesiukai atsargūs ir banguojantys :) Smagus nėštumo laikas!

  • sarka1986 2012 liepos 17, 14:04

    Pas mane prasidejo jau 20 sav leliuka jauciu jau senokai kaip juda bet va pilvukas dar nelabai pupso pas kaimyne nestumas dviem savaitem maziau nei pas mane bet pas ja jau pilvukas nemazas ydomu kodel :-)

  • Kinderiukas 2012 rugpjūčio 23, 15:29

    jauciuosi puikiai :)

  • dovile.s 2012 rugpjūčio 30, 19:03

    jauciuosi puikiai, ir pagaliau jauciu mazylio svelnius paglostymus is vidaus :) ir tetukas jau vakar pirma karta pajuto musu maza perliuka :) )

  • auredvelyte 2012 spalio 15, 07:31

    Jaučiuosi kuo puikiausiai :) judesiukus jaučiu jau senokai… Dabar rytais būna labai juokinga kai atsibudusi ryte savo pilvūzą randu kuriam nors šone :) mažytė bando pasidaryti kuo daugiau vietos sau :) dėl to kartais patempia pilvuką, ypač bambos srity…jaučiasi kaip kyla į viršų :) Pilvukas jau gerai matosi, visos bliuskutės per trumpos :D

  • inguleew 2012 lapkričio 24, 13:09

    nuostabus jausmas kai pilvelyje gyvena mazas stebuklelis:), jauciu judesiukus jau senokai, bet kuo toliau tuo stipriau, o kai voliojasi net guziukas isoka ir vyras uzdejes ranka pasijuokia duok mamai, saunuolis:) prasidejo nugarytes paskaudejima ilgiau pasedejus, bet visa tai niekis svarbu kad maziui viskas but gerai:)

  • EDELVEISA 2012 gruodžio 01, 12:23

    hfhfgeuveryhvusveysruuyvtugyd
    dccvszefctfrxzyįtrwtcrgfywywvggvtygvttrg yvheyevgyty d tvgrijuvjg99jhpuherhjhhhtyrdqcqcjtutgseysų

  • Cesiuke 2013 liepos 29, 09:56

    Kaip ir atrode kad zuvyte plaukioja pilvuke bet nesu pilnai isitikinus ar cia mano leliukas :) Padaznejo meslungio skausmai naktimis labai nemalonus jausmas. Jauciuosi pakankamai gerai, gal mazumele mieguista :)

  • Yas-min 2013 rugpjūčio 01, 21:51

    Jauciuosi gerai, tik dar nesuprantu ar jauciu leliuka ar kazkas pilve gurgia :-| . Pilvukas jau pradeda po truputi dideti. :)

  • linuciukas5 2013 rugpjūčio 22, 17:47

    jauciu judesius labai gerai buna labai stipriu judesiu uzdejus ranka jaucesi gal delto kad pilvukas nedidelis priaugau tik du kilogramus tu nuo nestumo pradzios ,butu saunu jai kitos mamytes parasytu kiek svorio priaugo,mano pilvukas nedidelis kiti netiki kad esu nesce kazin ar yra ko nerimauti man

  • Miafffka 2013 rugsėjo 03, 08:55

    Pagaliau vakar pajutau judesiukus. Ir tokius stiprius, kad ir vyras ranką uždėjęs ant pilvuko pajuto mūsų mažylį. :) Labai apsidžiaugėm, nes buvome pradėję nerimauti-nėštumas jau ne pirmas. Jaučiuosi puikiai, nors kartais paskauda kairėje pusėje po šonkauliais. Pilvukas jau nemenkas, daug kas mano, kad nėštumas jau eina į pabaigą :D

  • bagyra777 2013 rugsėjo 20, 10:08

    dabar jau viskas gerai. judesiu dar nejauciu.maciau jau savo dukryte,ir girdejau sirdute…priaugau 10kg kazkur.

  • mayday 2013 lapkričio 05, 17:14

    Na, pilve lelius malas kaip turi būti, tik ranką uždėjus iškart nurimsta :) Labai smagus jausmas! Visa šeima vis pasišnekam su pilvuku. Priaugau jau apie 5 kg. Truputį paskauda nugarą ir jėgų nelabai yra. Po darbų jau niekur nebesinori eiti, nieko daryti, gal dar ir todėl, kad tamsu labai už lango?.. Tikėjausi to jėgų antplūdžio, bet jis kažkur pro šalį praslinko. Čia mano antras nėštumas ir jis kitoks nei pirmas :)

  • florida 2013 gruodžio 19, 10:16

    Sveikos mamytes, man tai antras leliukas, jau senokai jauciu kaip juda, tik va seimynai niekaip nepavyksta pagauti tu momentu :) nu ka baigesi pykinimai, prasideda remens grauzimas, oi kaip nemalonu. Priaugau 4Kg visi sako,kad atrodau kaip gerai pavalgius :)

  • indeniuxxx 2014 vasario 21, 12:35

    Mano anras leliekas,ir tikrai kitaip jauciuosi,ir priaugu daugiau negu su pirmu,lyg ir sunkiau dirbt,o leliukas duodas,spurda;)tik vat buvom pas daktarus tai tyrimai kraujo blogi,gelezies truksta,tai pagersim vitaminu.Siap lyg ir gerai viskas,laukiam turbut broliuko,baisu dar tvirtai sakyt,o jeigu…:)

  • likosius 2014 rugpjūčio 01, 17:34

    Savijauta puiki,jau savaita kaip jauciu svelnius bangavimus,virpesius

  • vilmante.pociute 2014 rugsėjo 24, 20:41

    Na mes jau sportuojam ,net pašokti nuo lovos priverčia tokio mažyčio žmogučio spyriukai.

  • meshkOOtia 2014 gruodžio 15, 18:14

    Sveikos :)

    Šiandien mums lygiai 20 savaičių. Rytoj jau prasidės 21 savaitė. Nuo 18 savaitės jaučiu stipresnius, nei anksčiau judesiukus. Per šią savaitę dar sustiprėjo bumsėjimai mano dukrytės. Nuo 18 savaitės prasidėjo smarkus tinimai, o jau šią savaitę pradėjo skaudėti rankos nuo tirpimų, bei negaliu net kelių minučių palaikyti šakutės/šaukšelio, kai valgau :( Praeitą savaitę teko „padraugauti su wc“. Labai anksti buvau prabudusi, tai papusryčiavus supykino. Krūtinė vis dar skaudanti mano. Skauda, kai maitinu pirmagimę. Pastebėjau, kad kai vaikštau pradėjau krypčioti į šonus, kaip antytė. PIlvas mano jau ne mažas. Apvalus, gražus. Pastaruoju metu labai norisi marinuotų ar raugintų agurkėlių, bei daug daug šokolado ar kitų saldumynų :) Dažnai, kai prabundu anksti ryte (puse 6 h) į wc, būna kad neužmiegu. Naktį irgi vėlai atsigulu, nes nesinori miego man. Miegu dar patogiai. PIlvukas netrugdo kol kas miegoti. Kai daug pavaikštau skauda nugara ir klynas man. O šiaip viskas gerai. Penktadienį į skaną keliausiu, tai apie jį papasakosiu sekančią savaitę :)

    Sėkmės visoms! IKI! :)

  • mazas_eziukas 2015 sausio 26, 16:20

    Mudvi laikomės puikiai! Mažutė(greičiausiai tai JI plaukioja mano įsčiose) duodasi pilvuke kaip didelė jau nuo 17 savaitės paskutinės dienos. Labai judri mano mažylė :) Labai keistas jausmas aplanko, kai pajaučiu ją judant. Nėštumas man labai didelė palaima – nuostabus jausmas auginti pilvuke mažą žmogutį :) Užsimiršta visi blogumai, pykinimai ir negandos, kurios karts nuo karto dar aplanko. Tikiuosi ir toliau jausiu tokią palaimą, kokią jaučiu dabar :)

  • Lape00X 2015 spalio 08, 21:46

    Mazylis greit auga, juda ir reguoja i garsus ir maista, be to jau zinom ka turesim :) labai laimingi :) Savijauta puiki, kaip ir nuo pradzios buvo, nei pykino nei ka, tik kavos dar ir mesos vis privengiu o daugiau nieko. Pilvukas auga ir staigiai pajudejus suskausta, bet ta zinant ir elgiuosi atitinkamai atsargiai. Vitaminai kaip vanduo kiekviena diena privalomi, gal del to ir nebuvo kazkokiu nesklandumu. Sekmes visoms Mamytems! :)

  • meshkOOtia 2016 gruodžio 02, 03:00

    Sveikos :)

    Ilgą laiką nerašiau, nes neturėjau ką rašyti. Šis nėštumas visai nevargina manęs, palyginus su pirmaisiais 2 mano nėštumais. Pykino tik 1-ą savaitę (nuo 9 iki 10 sav.). Per ją tik kelis kartus draugavau su wc. Judėsiukus pradėjau jausti kai suėjo pilnos 15 savaičių. Bet gana ilgą „tylos pertrauką“ vėliau apturėjau :) 17 sav. pradėjau jausti dažniau judėsius. Lyg trintųsi vaikelis prie mano gimdos sienelės, bei kartais jausmas buvo toks, kad atrodė, jog pilve žuvytės plaukiotų. 18 sav. jau pajutau pirmuosius pakutenimus. Beje, iki 19 savaitės pradžios jutau judėsius tik vėlai vakare, kai atsiguldavau miegoti. Dabar jaučiu jau kasdien net ką nors darant :) 16 savaitę sužinojome, kad laukiames trečios dukrytės. Nuojauta šį kartą gerokai mane apgavo. Nors su pirmomis dukrytėmis jaučiau, kad turėsime mergytes. O per šį nėštumą jaučiau berniuką. Bet yra kaip yra :) Svarbu sveika lelyte auga pilvelyje. Dėl labai džiaugiames :) Beje, pasitaiko vis spuogelių ant mano veido :) Ir paskutiniu metu skauda krūtinė aplink spenelius ir patys speneliai labai skauda man. Miegant naktį tirpsta rankų pirštai. Manau, kad greitu metu man teks kuriam laikui nusiimti savo ziedus. Šiaip, viskas gerai. Nevargina nėštumas. Dažnai pamirštu, kad laukiuosi. Pilvukas tik auga ne dienom, o valandom. Dabar man atrodo, kad yra šiek tiek didesnis pilvukas, nei buvo tokiu pat savaičių su kitomis dukromis. Norisi labai sūdyto maisto, raugintų kapūstų, agurkų marinuotų. Ir labai retai kada saldaus. Retai kada tempia pilvuką man. Tai yra retai jaučiu pilvo maudimą ar durimą :) Visoms linkiu lengvo nėštumo!! ;)

    IKI!!! :)

  • Lape1980 2018 rugsėjo 21, 01:51

    Berniukas :-)